Hot Destinations - шаблон joomla Mp3

Според гръцката митология Касандра се наричала Флегра или „място на огньове“. Там се родил първият гигант Алкионеас, дете на небето и земята. По време на така наречената „битка на гинангтите“, гигантите се опитали да превземат земята и се опълчили срещу боговете на Олимп. Според легендата те хвърляли камъни от Флегра към Олимп, а Зевс им отвръщал с ужасяващи мълнии. Тази битка продължила стотици години, докато един ден се появил Херкулес, който със силата си на полубог успял да победи Алкионеас и донесъл победата за Олимп. Боговете проявили милост и пощадили това райско кътче на земята – Касандра.

През 8 век полуостров Касандра, който взел името на тогава царуващия македонския крал Касандрос станал привлекателно място за живеене. Първото основано селище от гърците се наричло Потидеа (Неа Потидеа), което и до днес е един от най-посещаваните градове на ръкава. Целият ръкав може да се обиколи за един ден.

Популярните курорти за почивка са Сани, Неа Фокеа, Калитея, Криопиги, Ханиоти, Полихроно, Неа Скиони, Каландра и Посиди. Всички те са разположени по крайбрежието и предлагат отлични условия за морска почивка.

Ще обърнем по-специално внимание на няколко от тях:

Ханиоти

Малко градче, основано през 18 век. Намира се на 100 км. от Солун. В селото могат да се разгледат руини, датиращи от ранната класика. Интересна забележителност е църквата „Св. Георги“. Ханиоти е едно от най-търсениете места за почивка на Халкидики, заради бурния си нощен живот. Има много барове, дискотеки и ресторанти, разположени по крайбрежието. Разнообразие от хотели също не липсва, но преобладават малките къщи за гости, където може да се намери и по-изгодна цена.

Полихроно

Намира се също на около 100 км. от Солун. Освен с красивите си плажове е популярно с близостта си до езерото Мавробара. То е изключително ценно от екологична гледна точка, защото там се размножават редките костенурки Емидидае. Освен това, около него за изградени няколко еко маршрута, много приятни за разходка и пикник. Плажовете на Полихроно са идеални за гмуркане с шнорхел.

Криопиги

Криопиги се намира на 1200 метра надморска височина. Херодот смятал, че тук са живели древните неаполци. Селището е много красиво и автентично. Осеяно е с каменни къщи, улиците са тесни и водят към малък площад с много таверни и ресторанти. В боровата гора наблизо пък има дълги велоалеи, подходящи за любителите на маунтийн байка.

Калитея

Това е мястото с най-красивите морски брегове. Гледките са наистина зашеметяващи. Освен това тук може да се види храмът на Зевс, датиращ от 4 век, както и храмът на Дионисий и Нимфите.