Hot Destinations - шаблон joomla Mp3

Третият ръкав на Халкидики – Атон, е най-популярен със своите източноправославни ортодоксални манастири. Заради това, той често е наричан и „Свещената планина“ („Света гора“) - на името на планина Атон, която обхваща полуострова. Манастирите са 20 на брой и се смятат за едно от най-свещените места за православните християни. За съжаление те могат да се посещават само от мъже, при това при специални условия и не всеки ден от годината. Българският манастир на Атон се нарича – Свети Георги Зограф. Там са избрали да прекарат живота си 30 български монаха.

На Атон има 2 по-големи селища - Дафни и Карес, които се намират в планината Атон. Най-подходящи за туризъм обаче, са градчетата Уранополи, Неа Рода и Амоулиани.

Уранополи

Наричат го „град на Рая“. Намира се в най-северната част на Атон, на около 140 км. от Солун. На централния му плаж има издигната висока кула, която присъства в панорамните снимки на градчето. Друго интересно място е пристанището с рибарските лодки.

Неа Рода

Неа Рода е малко градче, разположено в самото начало на ръкава. Известно е с разнообразието от малки семейни хотелчета и къщи за гости, разположени по брега на морето с гледка към залива Акинтос. Мястото е популярно за водни спортове, а на 1 км. от селото се намира и голям къмпинг.

Амулиани

Курортът е изграден върху малък остров, почти залепен за Атон. До него се стига с ферибот от пристанището Трипити за около 15 минути. Островът е едно от най-спокойните места за почивка в Гърция. Строителството е ограничено до максимум 2 етажа и морето се вижда практически от всяка част на острова. Автомобили няма, нито дори полиция. Само по време на активния сезон през август, няколко „униформени“ лодки кръжат около плажа. В Амоулиани има много малки ресторантчета и таверни, но нощен живот не може да се търси на това райско курортче.