Hot Destinations - шаблон joomla Mp3

Солун (Θεσσαλονίκη, Thessaloniki) е град с богата история и вълнуващо настояще, пълен с живот и енергия. Солун  е вторият по големина град в Гърция след столицата Атина. Основан е от македонския цар Касандър през 315 г. пр.н.е. Дава му името на жена си Тесалоника, сестра на Александър Македонски. Баща й, Филип II, я нарекъл така в чест на победата си над тесалийците. Името може да се преведе като "победа над тесалийците".

Големи улици, паркове и площади осигуряват приятни зелени площи и редици с дървета. Има стари къщи и неокласически сгради, които стоят рамо до рамо с модерните конструкции. Хората от Солун са известни из цяла Гърция със своята любезност и гостоприемство. Градът е популярен и със страхотната си кухня - никой не може да устои на вкусните сладки и пайове, не пропускайте да посетите някоя от многото таверни, които предлагат традиционни гръцки ястия.

Една от най-известните забележителности на Солун е Бялата кула. Други по известни са църквата Св. Димитър, градската крепостна стена, арката на Галерий, ротондата Св. Георги и др. Градът е добре устроен, с големи площади (Св. София, Аристотелис) и широки булеварди (Александър Велики).

Византийски църкви, римски конструкции, модерна архитектура, интензивен нощен живот и впечатляващи плажовe - всичко това е Солун.

Важна информация

Валута: Евро

Интернет страници за Солун: www.thessaloniki.gr, www.nath.gr, www.greek-tourism.gr, www.visitgreece.gr

Спешни телефони

Ако се обаждате от местен телефон - 100

Туристическа полиция - + 30 2310 554871

Туристическа информация

Туристически информационен център може да откриете на площад Аристотел, както и близо до Бялата кула.

Работно време: от понеделник до петък: 8.00 - 18.00 часа, в събота 08.00 -13.30 часа.

Аптеки

На всяка аптека в Солун има списък на всички дежурни аптеки, както и техните адреси.

Телефонни кодове

Код на страната: +30

Код на областта: 231

Тоалетни

Всички заведения имат тоалетни, за които може да помолите да ползвате, без да се притеснявате. Обществена безплатна тоалетна има в непосредствена близост до Бялата кула.

Сигурност

Солун е особено сигурен град, но въпреки това единственият район, който абсолютно трябва да избягвате, е площад Вардарис.