Hot Destinations - шаблон joomla Mp3

Бодрум (Bodrum) се намира в Югозападна Турция, разположен е на полуостров Бодрум.

Бодрум се намира на територията на древният град Халикарнас, където се е намирал мавзолеят от Халикарнас - едно от Седемте чудеса на древния свят. Самият мавзолей е разрушен през Средновековието от силно земетресение, като някои части от него са запазени и са изложени в Британския музей.

До 60-те години на ХХ век Бодрум е малко рибарско селище. Днес представлява модерен туристически център, който привлича туристите с кристално чистата вода и прекрасните условия за почивка. Основната туристическа зона на Бодрум е заливът Гюмбет. Старата част на града представлява съвкупност от ниски къщи в синьо и бяло, тесни улички и безброй магазинчета за антики и сувенири. Курортът предлага много възможности за забавление, едно от тях са организираните екскурзии до град Ефес, Памуккале и до гръцкия остров Кос - с ферибот. Може да видите и замъка Бодрум или да попътувате с лодка тип гюлет (двумачтов дървен плавателен съд), а защо да не посетите и селището Тургутреис, което се намира на около двадесетина км от Бодрум.

Опитайте и плажовете в Гюмбет и Битез - до тях можете да стигнете с долмуш (маршрутка) за 2-3 лири, а пясъкът е по-хубав. 

Важна информация

Валута: Турска лира

В курорта се приемат също и евро, и американски долари. Имайте предвид обаче, че най-изгодно ще пазарувате, ако плащате в турски лири, тъй като в противен случай обменният курс зависи само от продавача.

Спешни телефони: Полиция 155 

Телефонен код: +90 - (0)252

Интернет страници за Бодрум:www.bodrum.orgwww.bodrumpages.comwww.bodrumturkeytravel.com

www.bodrum-info.orgwww.bodrumlife.com

Здраве: Аптеките (eczane) са отбелязани със зелен кръст и винаги има поне една дежурна (адресът й е на витрината на останалите). Обикновено през летния сезон аптеките работят от 8:00 до 22:00 часа. В града има три болници.

Бакшиши: Такси за услугите не са включени в цените в хотелите и заведенията, затова даването на бакшиш е нормално в Бодрум. Обикновено шофьорите на такси закръглят сумата нагоре. Оставете малка сума и на сервитьора.