Hot Destinations - шаблон joomla Mp3

Анталия  (Antalya) – перлата на турската ривиера, един от най-важните центрове в региона и и рай за туристите. Градът е заобиколен от високи палнини и средиземноморското крайбрежие. Районът е изпълнен с множество археологически и исторически обекти, които предлагат чудесни възможности за туризъм от всякакъв вид.

Туризмът е основно перо в икономиката на Анталия и региона. Международното лeтище на курортния град е една от портите на Турция за развитие на международния туризъм.

По брега на Анталия има безброй плажове, които да задоволят и най-големите изисквания. Тук ще намерите множество висококатегорийни хотели и ресторанти. Тези, които искат да разнообразят традиционната почивка на плажа, могат да се отдадат на културен туризъм  с екскурзии до останките от античните градове и другите красиви места в района.

Градът е основан през І в. сл. Хр. от цар Атал II, който кръщава града на себе си - Аталия. През ХІV в. мароканският пътешественик Ибн Батута, пише, че Анталия е най-красивия град, който някога бихте могли да видите. В днешно време посетителите на Анталия лесно могат да разберат защо. Селището е главният град на източното крайбрежие на Средиземно море, разположен в равнина с високи и покрити със сняг планини. Тези, които искат нещо повече към ваканцията си, а именно да се потопят в историята на Анталия, няма да останат разочаровани.

Днес курортът е смесица между модерен метрополис и старомодно малко градче. В Калейчи (Kaleiçi, старият квартал на Антария), туристите могат да усетят истинската Анталия. Това е оазис с малки джамии и реставрирани дървени османски къщички. Пристанището на Анталия е прекрасно място за почивка и отмора, можете да се наслаждавате на прекрасната гледка и лодките в някое от множеството уютни кафета и барове.

В пещерата „Карайн” (Karain), която се намира на север от града, можете да видите останки от най-старото селище в Турция.

Важна информация:

Валута: Турска лира, цените в повечето случаи се изписват и в евро, заради туристите

Работно време на магазини и учреждения:  Обикновено банките да отворени между 08.30 часа и 12.00 часа. В туристическите райони на града са отворени и от 13.30 часа до 17.00 часа. Има много банкомати. С някои малки изключения, работното време на магазините е понеделник до събота от 09.30 – 13.00 часа и 14.00 – 19.00 часа.

Интернет страници за Анталия: www.visit-antalya.comwww.antalya-ws.com, www.allaboutturkey.com, www.turkeytravelplanner.com, www.antalya.gov.tr

Спешен телефон:
112

Туристически информационни центрове в Анталия:
Два са основните туристически офиси в Анталия, от където можете да получите повече информация. Първият се намира на летището в Анталия, няма начин да го пропуснете, след като пристигнете.
Тел: (242) 330 36 00 – 1163
Вторият туристически информационен център е в Калейчи (Kaleiçi, стария град на Анталия)
Тел: (242)2470541 и (242)2476298

Какво трябва да знаете?
Поща
Турските пощи може да познаете чрез символа „PTT”. Централната поща на турски се нарича „Merkez Postanesi”. Има пощенски и офис в квартал Селеклер (Selekler)
Тел: +90 242 330 3800

Телефонни кодове
Телефонен код на Турция: +90
Телефонен код на Анталия: 0242

Електричество
220V