Hot Destinations - шаблон joomla Mp3

АЛБАНИЯ - най-западната страна на Балканите,

земя между Изтока и Запада!

Албания е колкото малка страна, толкова и малко позната за света и за нас българите. Отворете атлас и ще я видите – там, на бреговете на Адриатика, лежи Албания – почти планинска страна с площ само от 28,7 000 кв.км. Територия, в която доминираща все още е девствената Природа с цялото си богатство от форми живописни, представени от планини, обгръщащи ни от всички страни и прорязани от буйни реки с плодородни долини, чийто естествен завършек са необятните простори на Адриатическо и Йонийско море.

Посетете Албания, за да пътувате в земите на древна Илирия – част от Римската империя в античността и разгледайте античния амфитеатър в някогашен Дирахиум – Дуръс, както и древна Аполония от времето на Октавиан.

Посетете Албания, за да опознаете някога славната българска област Кутмичевица с център Величка или Велица, или Белица или Белиград - българските имена на днешния град-музей Берат. Преклонете се пред великото дело на светите Седмочисленици и църквите съградени от св. цар Борис-Михаил Покръстител.

Посетете Албания, за да научите как и кога се заражда днешна Албания, как и кога се превърна в гигантски затвор насред Европа по времето на комунизма и Енвер Ходжа, вижте в центъра на Тирана композиция от фрагменти, позиционирани там, за да напомнят вечно за тези мрачни времена: бункер, част от Берлинска стена и детайли символизиращи затвор.

Посетете Албания, за да се удивите от лицето на съвременна Албания, която от най-затворената страна, с тотално централизирана икономика, страна с липсващи пътища и окупирана от собствените си бункери, в последното десетилетие се превърна в бързо развиваща се икономика, с доста инвестиции. Превърна се в страна, която изненадва всички с инфраструктурни, енергийни проекти и бум в строителството, който променя облика дори и на най-затънтените албански села.

Посетете Албания, за да усетите гостоприемството на албанците и безупречното им обслужване. Кухнята им – предимно от риба и морски деликатеси с нищо не отстъпва на тази в съседна Гърция, но с едно безспорно предимство – цената! Тук за около 10 – 15 евро всеки може да се нахрани в добър ресторант, да изпие по една местна бира, ракия или прословутия коняк „Скендербек”. Десертът обикновено е за сметка на заведението – като знак на благодарност, че сте го посетили. Заплащането става в леки или в евро, а бакшишът не е на почит и сметката е точна до последния цент - независимо как се плаща!